İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası Türkiye ile Avrupa arasında oluşan sıcak gündem bağlamında Avrupa Birliği üyelik görüşmelerinin seyri ve Avusturya’da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi aktörlerin Türkiye karşıtı yorumlarına etkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Havadis Haber: Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişimi sonrası Avusturya başta olmak üzere Avrupa’nın tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Mustafa Yeneroğlu: 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası Türkiye ile ilgili Avrupa kamuoyunun genelinde yer alan yorumlarda askeri darbe girişimine karşı verilen demokrasi mücadelesinin, çarpık bir bakış açısıyla adeta demokrasinin aleyhinde bir gelişme olarak işlendiğini gördük. Hatta yaşananlar Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine bir sonuç doğurduğu gerekçesiyle, darbe teşebbüsünün bir kurgu; “tiyatro” olabileceği dahi dillendirildi. Erdoğan karşıtlığını önceleyerek, Türkiye’ye yönelik olumsuz bir imaj inşası peşinde olunduğuna şahit olduk. Darbe girişimine karşı koymak için meydanlara dökülen milyonlarca vatandaş hakkında negatif bir temsil oluşturulmaya çalışıldı. 240’ın üzerinde şehit verdik, 2 bin 200’e yakın gazimiz var, Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı. Odaklanılması gereken bu vahim tablonun olgusal gerçekliğiyken, askeri darbe tehdidi göz ardı edildi. Medya organlarının ekseriyetine baktığımızda yaşanan süreçte dolaşıma sokulan yorumların tarafsız habercilik anlayışından uzak bir refleksle geliştirildiğini gördük. Örneğin Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden olan ve akademi dünyasına hitap eden bir kontekste kendini konumlandıran Der Standard gazetesinde dâhi tersyüz edilmiş yorumlarla karşılaştık. Tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığı üzerine kurgulanan bu dil ve söylemin bağımsızlık ilkesinden uzak olduğunu ve ideolojik bir takım kaygılardan beslendiğini ifade edebiliriz.
Röportajın devamı için: http://www.havadis.at/haber/mustafa-yeneroglu-ile-gundeme-dair-ozel-roportaj-h4081.html