İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) 10.05.2016 tarihinde “Türkiye: Sınırdaki Askerler Sığınmacıları Yaralıyor ve Öldürüyor” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda Türk sınır birliklerinin Türkiye’ye geçmeye çalışan kadın, erkek ve çocuk Suriyeli sığınmacılara ateş açtığı, kaba şiddet uyguladığı ve bunun sonucunda da ölümlerle ağır yaralanmaların yaşandığı iddialarına yer verildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu yaptığı açıklamada raporla ilgili, “Bölgeye ait olmayan fotoğrafların kullanıldığı ve insan kaçakçılığından beslenen kişilere dayanan bir raporun İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanmış olması anlaşılır değildir.”, değerlendirmesinde bulundu.
Mustafa Yeneroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Raporda yer alan iddialarla ilgili Genelkurmay Başkanlığımızdan gerekli bilgiler alınmıştır. Buna göre 1 Ocak-10 Mayıs 2016 tarihleri arasında hudut birlikleri tarafından Türkiye’ye kaçak giriş yapan toplam 67.267 kişi yakalanmıştır. Bu durum Türkiye’ye kaçak girişlerin ve bununla birlikte insan kaçakçılığının hangi düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Hudut hattında alınan tedbirler neticesinde kaçakçılık olayları asgari seviyeye indirilmiştir. Ancak bu durum kaçakçılıktan maddi kazanç elde edemeyen Türkiye ve Suriye’deki organize kaçakçı çetelerini insan kaçakçılığına yöneltmiştir. Bu çeteler paralarını aldıkları çoğunluğu Suriyeli olan şahısları yasa dışı hudut geçişi yapmaya yönlendirmiştir.
Rapordaki iddialar gerçeğe dayanmamaktadır. Hudut hattında gerçekleşen bir müdahale sırasında karşılaşılan herhangi bir ölümlü veya yaralanmalı olayda derhal Askeri Savcılığa ve kolluk kuvvetlerine haber verilmekte, olayla ilgili soruşturma savcılık tarafından yapılmaktadır. Rapor da yer alan fotoğraflar bölgeye ait değildir. Röportaj yapılan şahıslar alınan tedbirlerden rahatsızlık duyan, bizzat bölgedeki kaçakları kullanan ve para alan kişilerdir.
Böyle bir raporun İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanmış olması anlaşılır değildir. Yapılması gereken, mültecilere en fazla zarar veren bölgedeki insan kaçakçılığının ele alınmasıdır. Türkiye’nin insan kaçakçılığı ile mücadelesinin gerçeğe dayanmayan bilgilerle çarpıtılması, adeta Türkiye aleyhinde haber yapmak için fırsat kollayan bazı uluslararası medya gruplarının işine yaramıştır. Uluslararası basın organları arasında bazılarının ilgili haberleri sonradan yayından kaldırması hatadan dönüldüğünü göstermektedir.
Ülkemiz Suriye iç savaşından kaçan sığınmacılara karşı açık kapı politikasını sürdürmektedir. Bunu yaparken insan onurunu zedeleyen insan kaçakçılığı ile de mücadele etmektedir. Bu çerçevede uluslararası sivil toplum örgütlerinden beklenen, dolaylı olarak insan kaçakçılığından beslenen kişilerin maksatlarına hizmet etmemeleridir.”