YENEROĞLU, VATANDAŞLARA YÖNELİK POLİS ŞİDDETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
“Anayasal Hakkını Kullanan Vatandaşlara Polis Şiddeti Kabul Edilemez”
İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, başta İstanbul Saraçhane’de olmak üzere ülkemizin dört bir yanında yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde vatandaşlarımızın emniyet güçlerinin orantısız güç kullanımı ve kötü muamelesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yeneroğlu, kamera kayıtlarına, sosyal medyaya ve insan hakları örgütlerinin raporlarına yansıyan görüntülerde; plastik mermi, biber gazı, tazyikli su, tekme ve yumruk gibi yöntemlerle gerçekleştirilen müdahalelerin boyutunun açıkça görüldüğünü belirtti.
“Kolluk kuvvetlerinin barışçıl göstericilere yönelik orantısız güç kullanımına müsaade edilmemelidir”
Yeneroğlu, sözlerine ’’Anayasa’nın 34. maddesi açıktır: Herkes, önceden izin almaksızın barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyebilir. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi de bu hakkı güvence altına alır. Ancak, uygulamada gördüğümüz tablo, bu hakların yalnızca kâğıt üzerinde kaldığını ve fiilen baskılandığını göstermektedir.’’ diye devam ederek kolluk kuvvetlerinin barışçıl göstericilere yönelik orantısız güç kullanımına müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.
’’Vatandaşlara uygulanan şiddetin hesabı sorulmalı, bu hukuksuzluğu yapan hiçbir kamu görevlisi cezasız kalmamalıdır’’
“Anayasal haklarını kullanan vatandaşlara uygulanan şiddetin hesabı sorulmalı, suç işleyen hiçbir kamu görevlisi cezasız kalmamalı” diyen Yeneroğlu, İstanbul Milletvekili olarak başta İstanbul Saraçhane’deki olmak üzere ülke genelinde gerçekleştirilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yönelik orantısız polis müdahalelerine ilişkin İçişleri Bakanı’nın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kapsamlı bir soru önergesi verdi.
Kolluk kuvvetlerinin görevinin halka orantısız güç kullanarak kötü muamelede bulunmak değil halkın güvenliğini sağlamak olduğunun altını çizen Yeneroğlu, Bakan Yerlikaya’ya konu ile ilgili şu soruları yöneltti:
“Polis müdahaleleri ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?”
1.Başta İstanbul Saraçhane’deki gösteriler olmak üzere son dönemde ülke genelinde gerçekleştirilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yönelik orantısız polis müdahaleleri ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, bu inceleme ve soruşturmalar hangi aşamadadır?
2.Orantısız güç kullandığı veya kötü muamele ve işkence yaptığı tespit edilen kolluk kuvvetlerinden kaç kişi hakkında disiplin soruşturması açılmış ve kaç kişi görevden uzaklaştırılmıştır?
3.Gösterilere müdahaleler sırasında, herhangi bir suça karışmamış, yalnızca anayasal hakkını kullanan vatandaşlara yönelik kötü muamelede bulunan polisler hakkında adli soruşturma başlatılmış mıdır?
4.Bakanlığınız, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının korunması adına, kolluk kuvvetlerinin güç kullanımına ve işkence yasağına ilişkin belirli bir eğitim veya standart uygulamakta mıdır? Bu tür olayların önüne geçmek adına ne tür önlemler alınmaktadır?
5.Müdahaleler sırasında plastik mermi, biber gazı, tazyikli su gibi yöntemlerin kullanımında orantılılık ilkesine neden uyulmamıştır? Bu araçların kullanımına ilişkin denetim ve yetki mekanizması nasıl işlemektedir?
“İçişleri Bakanı olarak, orantısız güç kullanılması ve gözaltında kötü muamele ve taciz vakaları ile ilgili kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
6.Müdahaleler sırasında güvenlik güçleri tarafından kullanıldığı değerlendirilen FN-303 tipi silahlar, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunmakta mıdır?
7.FN-303 silahları, hangi mühimmatlarla kullanılmaktadır? Bu mühimmatlar arasında plastik mermi, biber gazı kapsülleri veya başka türde etkisiz hale getirici mühimmat bulunmakta mıdır?
8.Müdahalelerde güvenlik güçleri tarafından kötü muameleye maruz kalan göstericilerden kaçı hakkında işlem yapılmıştır? Bu göstericilere yönelik gözaltı ve yargılama süreçleri hangi aşamadadır?
9.Gösterilere müdahaleler sırasında güvenlik güçleri tarafından gazetecilere yönelik engelleme, darp, gözaltı veya ekipmanlarına el koyma gibi uygulamalar niçin gerçekleştirilmiştir? Basın mensuplarına yönelik müdahaleler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
10.Gösterilere müdahaleler sırasında Emniyet veya Jandarma personelinin kimlik numaralarını veya rütbe işaretlerini kapattığı ya da gizlediğine dair iddialar hakkında Bakanlığınız bir inceleme yapmış mıdır? Kimliklerini gizleyen kolluk görevlileri hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
11. İçişleri Bakanı olarak, başta İstanbul Saraçhane’deki polis müdahalesi olmak üzere orantısız güç kullanılması ve gözaltında kötü muamele ve taciz vakaları ile ilgili kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?